Škola
podporujúca zdravie
O
projekte
Cieľom projektu je viesť žiakov, pracovníkov školy
a ostatných, ktorí so školou prichádzajú do styku,
k zdravšiemu spôsobu života, humanizovať výchovno –
vzdelávací proces, vytvárať v škole pokojné prostredie
s dobrými vzťahmi medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi.
Naša škola sa do projektu „Zdravé školy“ prihlásila
v roku 1995 pod vedením Mgr. Miroslava Mytníka. Po jeho
odchode sa koordinátorom projektu stala p. uč. Iveta
Ďurovcová (Meluchová). Prvý projekt sme vypracovali na obdobie do
konca šk. roku 1996/97.
Dňa 1. júna 1999 sa na základe predloženého projektu
a výsledkov prvej fázy jeho realizácie stala naša škola
členom Národnej siete Škôl podporujúcich zdravie
v Slovenskej republike. Keďže sa nám darilo plniť ciele
projektu, bolo potrebné vypracovať i nadstavbový
projekt, ktorý je zameraný na
Fyzické zdravie detí,
Psychické zdravie, Správnu životosprávu a stravovanie
a Spoluprácu s rodinou.
K tradičným podujatiam projektu patria
Ochutnávky
zdravej výživy spojené s rozdávaním
„zdravých“ receptov,
ktoré pripravujú žiačky našej školy pri príležitosti
Dňa matiek. Každoročne sa zúčastňujeme verejnej
finančnej zbierky Dňa narcisov, na triednických hodinách
sa deti zapájajú do rôznych ankiet a súťaží zameraných
na zdravý životný štýl. Od tohto šk. roku sa deti
oboznamujú s činnosťou záchrannej služby, zapojili sme
sa do projektu „Správaj sa bezpečne“, ktorý realizuje
mjr. Magdaléna Bursíková so žiakmi 5. ročníka.
V budúcnosti chceme aj naďalej pokračovať v plnení úloh
a dosahovaní cieľov projektu v zmysle výroku „Podpora
zdravia – poslanie každej školy“.
Jablkom
proti rakovine
Až
70 % všetkých prípadov rakoviny v rozvinutých krajinách
je zapríčinených :
-
nesprávnymi stravovacími návykmi,
-
zníženou telesnou aktivitou
-
nadmernou
telesnou hmotnosťou.
PÄŤ
NAJDÔLEŽITEJŠÍCH STRAVOVACÍCH ZÁSAD:
Preč s tukmi!
Je dokázaná závislosť medzi nadmerným príjmom tukov a
výskytom rakoviny hrubého čreva a prsníka.
Sem s vlákninou!
Vláknina má ochranný účinok proti vzniku rakoviny
hrubého čreva.
Alkohol – priateľ rakoviny!
Pri dlhodobom prijímaní najmä koncentrovaného alkoholu
je vzťah najmä k nádorom ústnej dutiny, hrtanu a
pažeráka.
Pozor na údené, pečené, grilované a solené potraviny!
Nadmerný príjem spôsobuje rakovinu žalúdka a pažeráka.
Prehodnoťte svoj jedálny lístok!
Najlepšou stratégiou je jesť viac čerstvého ovocia a
zeleniny, ktoré obsahujú najmä tzv. antioxidanty:
vitamíny A, C, E a selén - významné v prevencii
rakoviny.
Staré príslovie hovorí, že jedno
denne
nahradí lekára.
Ako sa na toto príslovie pozerajú odborníci na výživu ?
blahodarne
pôsobia na ľudský organizmus, ale predovšetkým udržujú
vo výbornej kondícii črevá.
Vláknina, ktorá je v
obsiahnutá výrazne prispieva k peristaltike čreva a
zároveň znižuje cholesterol v krvi.
Fruktóza, tzv. ovocný cukor,, regeneruje organizmus,
pomáha pri poruchách výživy a podporuje tvorbu
energetických rezerv.
Vitamín C ako významný antioxidant pôsobí preventívne na
nádorové ako aj kardiovaskulárne ochorenia.
Žuvanie zneškodňuje
zubný povlak.
Kyseliny prítomné v
dokážu zničiť za ¼ hodinu až 90 % baktérií, ktoré
napádajú zubnú sklovinu.
Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a
zmierňuje záchvaty kašľa.
Výživné recepty s obsahom
Banánovo - jablkové tousty
(15 minút)
Suroviny:
4 krajce celozrnného chleba, 1 banán, 1jablko, 1
trojuholníček taveného syra, 50g strúhaného eidamu,
citrónová šťava, 1 polievková lyžica slnečnicových
semiačok.
Postup:
Na suchej panvici opražíme slnečnicové semiačka, pridáme
roztlačený banán, nastrúhané jablko
a opražíme. Do zmesi pridáme tavený syr a podľa chuti
citrónovú šťavu. Stiahneme z ohňa a pridáme postrúhaný
eidam. Natierame na toustový celozrnný chlieb.
Jablkový koláč s pudingom
(95 minút)
Suroviny:
balíček (500g) lístkového cesta, 1 vrecko piškót, 5 – 6
väčších jabĺk, 100g strúhaného kokosu, hrozienka, 1
škoricový cukor, 500ml mlieka, 1 vanilínový cukor, 2
lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový puding, 1 vajce.
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Jednu rozvaľkáme,
uložíme na vodou opláchnutý plech. Poukladáme piškóty.
Jablká ošúpeme, pokrájame na tenké plátky a rozložíme na
cesto. Posypeme škoricovým cukrom, kokosom
a hrozienkami.
Väčšiu časť mlieka dáme variť s kryštálovým
a vanilínovým cukrom. V druhej rozmiešame puding a zmes
vlejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme krém a necháme ho
vychladnúť. Vlažný natrieme na jablká.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a uložíme ju na krém.
Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláč pečieme
v stredne teplej rúre. Krájame až po vychladnutí.
Strapatý jablčník
(75 minút)
Suroviny:
4 vajcia (odvážiť), rovnaké množstvo zmesi práškového
a kryštálového cukru, rovnaké množstvo hladkej múky
Špeciál, 1 vanilínový cukor, 1 kypriaci prášok, 6 lyžíc
horúcej vody, 1kg jabĺk.
Krém:
300g práškového cukru, 50g kakaa, 50ml mlieka, 250g
masla.
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme vanilínový cukor
a postupne múku s kypriacim práškom a vodu. Vymiešame
hladké cesto a rozotrieme ho na vymastený a pomúčený
plech.
Jablká ošúpeme, očistíme, nahrubo postrúhame a rozložíme
po celom ceste. Plech dáme do vyhriatej rúry (180°C)
a koláč pečieme asi 40 minút.
Pripravíme krém:
V mlieku rozmiešame cukor a kakao. Za stáleho miešania
ho necháme zovrieť a odložíme z ohňa. Maslo pokrájame na
kúsky a rozmiešame v kakaovom mlieku. Teplým krémom
polejeme upečený koláč a necháme ho vychladnúť.
Lenivý jablčník
(70 minút)
Suroviny:
2 poháre (po 200 ml) hrubej alebo polohrubej múky,2
poháre práškového cukru, 1/2balíčka kypriaceho prášku,
150 – 200g masla, 1kg jabĺk, vanilínový a škoricový
cukor, 300ml mlieka 3 vajcia.
Postup:
Preosiatu múku, kypriaci prášok a práškový cukor
zmiešame. Plech nahrubo natrieme maslom a polovicu zmesi
naň rovnomerne nasypeme.
Jablká očistíme, postrúhame, rozložíme na pripravený
plech a podľa chuti posypeme vanilínovým a škoricovým
cukrom. Nasypeme na ne druhú polovicu múčnej zmesi.
V mlieku dobre rozmiešame vajcia a celú plochu koláča
polejeme. Navrch poukladáme tenké plátky masla. Dáme do
vyhriatej rúry piecť asi na pol hodiny. Hotový koláč
môžeme posypať práškovým cukrom.
Jednoduchý jablkový koláč
(60 minút)
Suroviny:
600g nastrúhaných jabĺk, 400g kryštálového cukru, 400g
hrubej múky, 0,2l oleja, 3 vajcia, 1 lyžička sódy
bikarbóny alebo prášku do pečiva, trochu mletej škorice,
hrsť hrozienok, 1 vanilínový cukor.
Poleva:
100g stuženého tuku, 100g práškového cukru, 4 lyžice
kakaa, 4 lyžice mlieka.
Postup:
Všetky prísady zmiešame, rozotrieme na vymastený, hrubou
múkou vysypaný plech a upečieme. Upečený a vychladnutý
koláč polejeme kakaovou polevou.
Príprava polevy:
Všetky prísady na miernom ohni rozpustíme a dohladka
vymiešame.
Francúzsky jablkový krém
(45 minút)
Suroviny:
8 jabĺk, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica masla, 5 lyžíc
medu, 250 ml šľahačkovej smotany, ovocie a strúhaná
čokoláda na ozdobu.
Postup:
Jablká ošúpeme, očistíme, pokrájame a dáme do rajnice.
Podlejeme trochou vody (asi 100 ml), posypeme
vanilínovým cukrom a zakryté necháme rozvariť.
Rozmiešame ich na kašu, pridáme zmäknuté maslo, tekutý
med a dohladka vymiešame. Do vychladnutého krému zľahka
vmiešame vyšľahanú šľahačku. Krém rozdelíme do pohárov
a ozdobíme kúskami ovocia a postrúhanou čokoládou.
Jogurt s jablkom
(15 minút)
Suroviny:
4 jablká, 2 poháriky jogurtu, 2 čajové lyžičky
hrozienok, 2 čajové lyžičky pomarančovej šťavy.
Postup:
Odstránime jadrovník a jablká aj so šupkou pokrájame na
kocôčky. Zmiešame s jogurtom, premytými hrozienkami
a pomarančovou šťavou.
Rok
kapusty
Školský rok 2007 / 2008
Baktérie mliečneho kvasenia priaznivo pôsobia na činnosť
žlčníku, a tak znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé
črevá.
Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6
pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.
Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách.
Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník
a choroby hrubého čreva.
Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C.
Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí
dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu.
Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti
chorobám.
Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy,
mechúra a liečia kožné choroby.
Najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna.
Kapusta je bohatá aj na vitamín K, obsahuje v sto gramoch až
dvojnásobok doporučenej dennej dávky.
Vitamín K napomáha hojeniu rán, zlepšuje zrážanlivosť krvi.
Obsahuje napríklad vitamín C - 20mg/100g kapusty a kyselinu
listovú, ktorá príjem vitamínu C podporuje.
Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine.
Spolu s vitamínmi skupiny B obnovuje kyselina mliečna
poškodenú črevnú sliznicu, navyše baktérie mliečneho
kvasenia zabraňujú množeniu zhubných mikroorganizmov.
Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a
olova odstrániť.
Kvasená kapusta pomáha pri pocite plnosti, páleniu záhy a
grganiu.
Pri kvasení vzniká veľké množstvo cholinu. Tento vitamín
skupiny B sa podieľa na látkovej výmene tukov, čím znižuje
hladinu krvného tuku.
Recepty z
kapusty
|
ŠALÁT
Z ČÍNSKEJ KAPUSTY
Potrebujeme:
Čínska kapusta
200 g
tvrdého syra na strúhanie
3 vajcia
malý sterilizovaný hrášok
kukurica z konzervy
pór
tatárska omáčka (alebo biely jogurt).
|
|
Ako na to:
Čínsku kapustu nadrobno nakrájame,
pridáme nastrúhaný syr, hrášok,
kukuricu, pór a tatársku omáčku. Vajcia
uvaríme natvrdo, nakrájame pridáme do
šalátu a dôkladne pomiešame. Podávame
chladné ako prílohu k jedlám.
CHUTNÝ ŠALÁT Z ČÍNSKEJ KAPUSTY
Potrebujeme:
NA ŠALÁT:
1 hlávka čínskej kapusty
3 paradajky
1 šalátová uhorka
malá konzerva sterilizovanej kukurice
200 g
tvrdého strúhaného syru
NA DRESING:
5 PL tatárskej omáčky
1 PL oleja
1 PL horčice
1 PL octu
podľa chuti soľ
|
|
Ako na to:
Čínsku
kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a
nakrájame na rezančeky (hrubú dužinu z
vrchných listov vykrajujem), nachystajte
si najväčšiu misu - bude toho totiž
dosť, pridáme nadrobno nakrájanú uhorku,
paradajky, vysypeme kukuricu, najemno
nastrúhaný syr a dobre premiešame,
nezľaknite sa toho množstva, až to pustí
šťavu, bude z toho polovica, zmiešame
dressing, jemne prisolíme a dáme aspoň
na 20 minút do chladničky, nech sa chute
dobre premiešajú
KAPUSTOVÝ ŠALÁT I.
Potrebujeme:
malú hlávku bielej a červenej kapusty
3 mrkvy
3 biele a 1 červenú cibuľu
2 až 3 kyslejšie jablká
soľ
mleté korenie
citrónovú šťavu
olivový olej
|
|
Ako na to:
Kapustu pokrájame na čo najjemnejšie
rezance. Dáme do šalátovej misy, trochu
posolíme. Postrúhame na jemnom strúhadle
mrkvu a jablká, pridáme ku kapuste a
dobre premiešame. Okoreníme a polejeme
citrónovou šťavou (podľa chuti) a
olivovým olejom. Môžeme namiesto citrónu
použiť vínny ocot a miesto olivového
oleja, náš rastlinný. Dobre premiešame,
dáme do chladu a podávame ako prílohu k
jedlám, alebo ako samostatnú ľahkú
večeru.
KAPUSTOVÝ ŠALÁT II.
Potrebujeme:
1 kg
hlávkovej kapusty
80-100
g cibule
uvarený nálev (z vody, octu, soli,
cukru, rasce, celého čierneho korenia a
bobkového listu)
2 PL oleja
mleté čierne korenie
Ako na to:
Hlávkovú kapustu s cibuľou pokrájame na
tenké rezance. V šalátovej mise
premiešame a zalejeme teplým nálevom z
vody, octu, soli, cukru a korenín. Šalát
premiešame a odložíme odležať na chladné
miesto asi na 1 hodinu. Pred podávaním
dochutíme kvalitným olejom a mletým
čiernym korením. |
|
ROK
HRUŠKY
Školský rok
2008 / 2009
NÁŠ TIP: ZDRAVÁ DESIATA
Nastrúhajte si jednu mrkvu a jednu hrušku a pokvapkajte
citrónom.
Kúzla hrušky:
Zoštíhľuje.
Zlepšuje náladu.
Hrušky
rýchlo zasýtia.
Reguluje vodu v organizme.
Posilňuje srdce a krvný obeh.
Podporuje rast a tvorbu krvi.
Odstraňuje zažívacie problémy.
Pomáha
pri vysokom krvnom tlaku.
|
|
Európania jedia trikrát menej hrušky ako jablká.
Má
antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.
Zmierňuje ťažkosti s močovým mechúrom a obličkami.
Krátko
povarené hrušky pomáhajú pri dne a reume.
Nie je
dôvod, aby hruška zostávala sedieť v kúte.
Čerstvé hrušky stimulujú tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Odvar
zo sušených hrušek sa používa proti hnačkám.
Varené
a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu.
Ak
občas zjeme hrušku, pozitivně si tým stimulujeme náladu.
Plané
hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušlachtilé.
Triesloviny v hruškách pôsobia priaznivo pri zápaloch
žalúdka a čriev.
Hoci
má hruška na 100 g len okolo 250 kJ, je bohatá na balastné
látky.
Hrušky
obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a
ľahkostráviteľné cukry.
Sú
obľúbenou súčasťou pri terapiách, v ktorých sa musí
organizmus očistiť od jedovatých látok.
|